In het kader van een project op school – ‘Kunststoffen in de leefomgeving’ – brachten de groepen 5 en groep 6 van basisschool ‘de Meer’ in Haarlem een bezoek aan NP Plastics.
Even na 10 uur in de ochtend kwam een grote touringcar van De Beuk voorrijden met daarin ruim 40 kinderen in de leeftijd van 9 tot 11 jaar, 3 begeleiders en 5 ouders, onder de leiding van Juf Danielle.
De groep werd ontvangen in het grondstoffenmagazijn. Na een kort maar warm welkomstwoord van eigenaar Piet de Groot legde hij eerst aan de hele groep uit aan welke regels iedereen zich moest houden eenmaal in de fabriekshal waar de machines volop liepen. Daarna werden de kinderen in 3 groepen verdeeld, waarbij in elke groep ook een begeleider en 1 of 2 ouders meeliepen.
Onder leiding van een NP medewerker vertrok groep 1 via het grondstoffenmagazijn naar de matrijzenkluis, waar NP Plastics alle matrijzen veilig en beschermd opbergt. Vandaaruit werd een kleine spuitgietmachine bezocht, waarop op dat moment een technisch onderdeel van een sensor geproduceerd werd.
De leiding van Groep 2 was in handen van onze spuitgietspecialist, Marcus. Bij één van onze volledig elektrisch spuitgietmachines legde hij uit hoe zo’n machine werkt en liet hij zien hoe een onderdeel van een koffieautomaat geheel automatisch door de robot voorzien werd van 4 metalen inserts, in de matrijs geplaatst werd en met kunststof omspoten, alvorens weer uit de matrijs te worden gehaald en op de lopende band werd gezet om af te koelen. Zoals altijd, stal de robot de show met zijn snelle, precieze handelingen die keer op keer perfect werden uitgevoerd.
Groep 3 verzamelde zich in de grote spreekkamer waar Piet de kinderen een korte inleiding gaf over de verschillende soorten kunststoffen die er zijn. Het belang van duurzaamheid kwam ruimschoots aan bod, en hoe wij allemaal ons steentje kunnen en moeten bijdragen om de Plastic Soep niet verder te laten groeien.
Nadat de carrousel rond was en iedereen alles een keer gezien had, verzamelde de hele groep zich opnieuw in het grondstoffenmagazijn en was het tijd om even bij te komen met een hapje en een drankje. Als verrassing kregen alle kinderen een ‘euro-saver’ spaarpot die zij zelf in elkaar moesten zetten, om mee naar huis te nemen.
Niet alleen de kinderen, maar ook hun ouders en begeleiders, waren zichtbaar geïnteresseerd in en onder de indruk van alles wat zij om zich heen zagen.
Zij vonden het een prachtige ervaring – en wij ook.